试卷 > 小学 > 五年级 > 英语 > 人教版 > 2021年人教版小学五年级英语《阅读理解》上册期末专项复习试题及答案

2021年人教版小学五年级英语《阅读理解》上册期末专项复习试题及答案

1.阅读短文,判断正误。  

Hi, I"m Amy. This is my bedroom. Look, this is my big bed. I like it very much. There is a desk near the bed. There are many books on the desk. Where is my schoolbag? Oh, it"s on the chair. The chair is near the desk. Look, there is a photo of my family. It"s on the wall.

I like my bedroom very much! What about you?

(1)There is a desk and a chair in Amy"s bedroom.  

(2)Amy"s bed isn"t big.  

(3)Amy"s schoolbag is on the desk.  

(4)The photo is on the desk.  

(5)Amy likes her bedroom very much.  

2.阅读短文,根据短文内容选择正确的答案。  

I"m John. This is my new bedroom. There is a big bed in my room. Two chairs are near the bed. The photo of my family is near the bed. There is a beautiful picture on the wall. There are many mountains and white clouds in the picture. The two chairs are in front of the desk. The computer is on the desk. Look at my shoes. They are under the bed. I clean my bedroom every day. I like my bedroom very much.

(1)— What"s on the desk?  

— ___________________________

A.A computer.  B.Many books.  C.A ball.

(2)The photo is _______________.      

A.near the bed  B.on the bed  C.over the bed

(3)— What does John do every day?  

— ___________________________

A.He listens to music.  B.He plays football.  C.He cleans his bedroom.

(4)— Is there a picture in the room?

 — ___________________________

A.Yes, he can.  B.Yes, there is.  C.No, there isn"t.

(5)— Where is the desk?  

 — ___________________________

A.It"s in front of the bed.  B.It"s in front of the chair.  C.It"s behind the chairs.

3.读短文,选择正确答案。  

  My name is Jack. I"m twelve years old. I have my own bedroom now. I"s small but nice. The desk is white. I like it very much. There is a big bed in my room. There are some toys on my bed. They"re very cute. There is a computer and many books on the desk. A chair is beside the desk. There is a picture on the wall. There are two dogs in the picture. They"re black. Do you like my bedroom?

(1)What is Jack"s bedroom like?      

A.It"s big and nice.  B.It"s small but nice.  C.It"s big and beautiful.

(2)What colour is the desk?      

A.It"s black.  B.It"s red.  C.It"s white.

(3)Are there any toys in Jack"s bedroom?      

A.Yes, there are.  B.No, there aren"t.  C.Yes, there is.

(4)Where is the chair?      

A.I"s beside the desk.  B.It"s under the desk.  C.It"s behind the desk.

(5)Is there a computer on the desk?      

A.Yes, there is.  B.No, there isn"t.  C.Yes, there are.

4.读短文,判断下列句子是否正确。  

  Welcome to my room. It"s small but nice. There is a clock on the wall. There is a bike near the wall. There is a bed near the window. There are two desks and chairs beside the bed. There is a water bottle in the room. There is a plant near the door. I like my room very much.

(1)My room isn"t big.  

(2)There is a bike near the window.  

(3)The desks and chairs are beside the bed.  

(4)There is a water bottle in the kitchen.  

(5)There is a plant in front of the door.  

5.读短文,判断下列句子是否正确。  

  This is the kitchen of my house. It"s big and nice. Look! My mother is cooking in it. Here is a big table. There are many things on it. What are these? Oh, they"re apples. And what are those? They are bananas. Let me have an apple. Mum, it"s so sweet and delicious. Under the table, there are two toys. I like the yellow one. But my baby brother likes the red one. I"m helpful at home. I often help my mum clean the house.

(1)There"s a big and nice kitchen in my house.  

(2)There are some bananas on the table.  

(3)The apple is sweet and delicious.  

(4)There are two dogs under the table.  

(5)My brother often helps my mum at home.  

6.读短文,判断下列句子是否正确。  

    Hi, I"m Amy. This is my bedroom. Look! This is my big bed. I like it very much. There is a desk near the bed. There are many books on the desk. Where is my schoolbag? Oh, it"s on the chair. The chair is near the desk. Look! There is a photo of my family. It"s on the wall. I like my bedroom.

(1)There is a desk and a chair in Amy"s bedroom.  

(2)Amy"s bed isn"t big.  

(3)Amy"s schoolbag is on the desk.  

(4)The photo is on the desk.  

(5)Amy likes her bedroom.  

7.读短文,判断下列句子是否正确。  

  I"m Sarah. I can speak English and sing English songs. I can dance. I can swim. I can cook, too. I can"t do any kung fu. I can"t play ping-pong, either. This is John. He is my new friend. He can do some kung fu. He can speak English. He can swim, too. He can"t sing English songs. He can"t dance or play the pipa.

(1)Sarah and John are friends.  

(2)Sarah can do some kung fu, but she can"t swim.  

(3)John can speak English and do some kung fu.  

(4)Sarah can dance and swim.  

(5)John can cook and play the pipa.  

8.阅读理解,判断正误。

   Wang Hui is a good girl. She doesn"t go to school on weekends. She often does her homework and reads books in the morning. Then she helps her mother do housework. In the afternoon, she goes to play ping-pong with her friends. After dinner, she and her mother watch TV. She likes weekends.

(1)Wang Hui is a boy.

(2)She doesn"t go to school on weekends.

(3)In the morning, she goes to play ping-pong.

(4)She does her homework in the afternoon.

(5)She doesn"t like weekends.

9.阅读理解

   My name is Mike, I am ten years old. I go to school from Monday to Friday. We have four classes in the morning and two in the afternoon. After (在……之后) school is over, I have many activities. I play ping-pong on Monday. I play basketball on Tuesday. I play the violin on Thursday. I do my homework in the evening.  I read books and watch TV on Saturdays. I play computer games on Sundays. I love weekends.

(1)I go to school five days a week.(    )

(2)We have four classes every day (每天).(   )

(3)I play the violin on Tuesday.(    )

(4)I read books, watch TV, and play computer games on weekends.(    )

(5)I like Saturday and Sunday. (    )

10.根据短文内容判断下列各句的正误。

  My name is Cindy. I am a girl. I am ten years old. I am a pupil. I"m tall and fat. I have two good friends. Celia is tall and thin. She"s shy. But sometimes she"s very funny. Tina has short hair.

  She is helpful. Miss Liu is our Chinese teacher. She is clever and beautiful. She teaches well. We all like her Chinese class.

(1)Cindy is twelve years old.  

(2)Cindy has three good friends.  

(3)Celia is tall and thin.  

(4)Tina has long hair.  

(5)Miss Liu is clever and beautiful.
  

参考答案

1.(1)正确
(2)错误
(3)错误
(4)错误
(5)正确   

【考点】阅读理解  

【解析】【分析】文章大意:主要讲述我的卧室。
 (1)句意:艾米的卧室里有一张桌子和一把椅子。根据原文: There is a desk near the bed.  床附近有一张桌子。 The chair is near the desk.椅子靠近桌子。所以卧室里有一把椅子和一把桌子,与原文相符,故选正确。
 (2)句意:艾米的床不大。根据原文:  Look, this is my big bed.  看这是我的大床。可知与原文不相符,故选错误。
 (3)句意:艾米的书包在桌子上。根据原文it"s on the chair. 书包在椅子上。与原文不相符,故选错误。
 (4)句意:照片在桌子上。根据原文: It"s on the wall. 照片在墙上。与原文不相符,故选错误。
 (5)句意:艾米非常喜欢她的卧室。根据原文: I like my bedroom very much!  我非常喜欢我的卧室,与原文相符,故选正确。
 【点评】考查阅读理解,注意首先理解题意,根据题中的关键词,从原文中找到相应的句子,与之对比,作出判断。

2.(1)A
(2)A
(3)C
(4)B
(5)C   

【考点】阅读理解  

【解析】【分析】 大意:短文讲述了约翰新卧室的样子。
 (1)根据The computer is on the desk.可知电脑在桌子上。故答案为A.
 (2)根据The photo of my family is near the bed.可知照片在床边。故答案为A.
 (3)根据I clean my bedroom every day.可知约翰每天都打扫卧室。故答案为C.
 (4)根据The photo of my family is near the bed.可知房间里有一张照片,是肯定回答,用there be句型。故答案为B.
 (5)根据 The two chairs are in front of the desk. 可知桌子在椅子后面。故答案为C.
 【点评】本题考查了阅读理解,首先通读短文,理解大意;其次阅读题干,根据题干信息找出相关句进行选择。

3.(1)B
(2)C
(3)A
(4)A
(5)A   

【考点】阅读理解  

【解析】【分析】大意:短文讲述了杰克的卧室的样子。
 (1)句意:杰克的卧室是什么样的?根据I have my own bedroom now. It"s small but nice. 可知杰克的卧室小但是很好。故答案为B.
 (2)句意:课桌是什么颜色的?根据 The desk is white. 可知课桌是白色的。故答案为C.
 (3)句意:杰克的卧室里有玩具吗?根据 There are some toys on my bed. 可知杰克的卧室里有玩具,是肯定回答,be用are。故答案为A.
 (4)句意:椅子在哪里?根据 A chair is beside the desk. 可知椅子在课桌旁边。故答案为A.
 (5)句意:课桌上有一台电脑吗?根据 There is a computer and many books on the desk. 可知课桌上有一台电脑,是肯定回答,be用is。故答案为A.
 【点评】本题考查了阅读理解,首先通读短文,理解大意;其次阅读题干,根据题干信息找出相关句进行选择。

4.(1)正确
(2)错误
(3)正确
(4)错误
(5)错误   

【考点】阅读理解  

【解析】【分析】大意:短文讲述了我的房间的样子。
 (1)句意:我的房间不大。根据 Welcome to my room. It"s small but nice. 可知我的房间不大。故答案为正确。
 (2)句意:窗户附近有一辆自行车。根据 There is a bike near the wall. 可知墙附近有一辆自行车。故答案为错误。
 (3)句意:桌椅在床旁边。根据 There are two desks and chairs beside the bed. 可知桌椅在床旁边。故答案为正确。
 (4)句意:厨房里有一个水瓶。根据 There is a water bottle in the room. 可知房间里有一个水瓶。故答案为错误。
 (5)句意:门前有一棵植物。根据 There is a plant near the door. 可知门附近有一棵植物。故答案为错误。
 【点评】本题考查了阅读理解,先翻译短文,然后根据短文内容,判断句子正确或错误。  

5.(1)正确
(2)正确
(3)正确
(4)错误
(5)错误   

【考点】阅读理解  

【解析】【分析】大意:短文讲述了我家的厨房的样子。
 (1)句意:我家有一个又大又漂亮的厨房。根据 This is the kitchen of my house. It"s big and nice. 可知我家有一个又大又漂亮的厨房。故答案为正确。
 (2)句意:桌子上有一些香蕉。根据 They are bananas. 可知桌子上有一些香蕉。故答案为正确。
 (3)句意:苹果又甜又好吃。根据 Let me have an apple. Mum, it"s so sweet and delicious. 可知苹果又甜又好吃。故答案为正确。
 (4)句意:桌子下面有两只狗。根据 Under the table, there are two toys. 可知桌子下面有两只玩具。故答案为错误。
 (5)句意:我哥哥经常在家帮助我妈妈。根据 I often help my mum clean the house. 可知我经常在家帮助我妈妈。故答案为错误。
 【点评】本题考查了阅读理解,先翻译短文,然后根据短文内容,判断句子正确或错误。

6.(1)正确
(2)错误
(3)错误
(4)错误
(5)正确   

【考点】阅读理解  

【解析】【分析】大意:短文讲述了艾米卧室的样子。
 (1)句意:艾米的卧室里有一张桌子和一把椅子。根据 The chair is near the desk. 可知米的卧室里有一张桌子和一把椅子。故答案为正确。
 (2)句意:艾米的床不大。根据 This is my big bed. 可知艾米的床很大。故答案为错误。
 (3)句意:艾米的书包在课桌上。根据 Where is my schoolbag? Oh, it"s on the chair. 可知艾米的书包在椅子上。故答案为错误。
 (4)句意:照片在桌子上。根据 There is a photo of my family. It"s on the wall. 可知照片在墙上。故答案为错误。
 (5)句意:艾米喜欢她的卧室。根据 I like my bedroom. 可知艾米喜欢她的卧室。故答案为正确。
 【点评】本题考查了阅读理解,先翻译短文,然后根据短文内容,判断句子正确或错误。

7.(1)正确
(2)错误
(3)正确
(4)正确
(5)错误   

【考点】阅读理解  

【解析】【分析】大意:短文讲述了莎拉和她的朋友约翰会做什么事情和不会做什么事情。
 (1)句意:莎拉和约翰是朋友。根据 This is John. He is my new friend. 可知莎拉和约翰是朋友。故答案为正确。
 (2)句意:莎拉会一些功夫,但她不会游泳。根据I can"t do any kung fu. I can swim. 可知莎拉不会功夫,但她会游泳。故答案为错误。
 (3)句意:约翰会说英语,他还会练功夫。根据 He can do some kung fu. He can speak English. 可知约翰会说英语,还会练功夫。故答案为正确。
 (4)句意:莎拉会跳舞和游泳。根据 I can dance. I can swim. 可知莎拉会跳舞和游泳。故答案为正确。
 (5)句意:约翰会做饭和弹琵琶。根据 He can"t dance or play the pipa. 可知约翰会弹琵琶,但是没有提到会做饭。故答案为错误。
 【点评】本题考查了阅读理解,先翻译短文,然后根据短文内容,判断句子正确或错误。  

8.(1)错误
(2)正确
(3)错误
(4)错误
(5)错误     

【解析】【分析】(1) 通过文章中的“Wang Hui is a good girl.(王惠是一个好女孩。)”可以知道这道题目是错误的;

(2) 通过文章中的“She doesn"t go to school on weekends.(周末她不用上学。)”可以知道这道题目是正确的;

(3) 通过文章中的“She often does her homework and reads books in the morning.(上午她经常做作业和看书。)”可以知道这道题目是错误的;

(4) 通过文章中的“In the afternoon, she goes to play ping-pong with her friends.(在下午,她和她的朋友们一起打乒乓球。)”可以知道这道题目是错误的;

(5) 通过文章中的“She likes weekends.(她喜欢周末。)”可以知道这道题目是错误的。

9.(1)T
(2)F
(3)F
(4)T
(5)T   

【解析】【分析】(1)根据文中的第二句话 I go to school from Monday to Friday.可知答案正确。

(2)根据文中的第三句话We have four classes in the morning and two in the afternoon. 可知答案错误。

(3)根据文中的第七句话I play the violin on Thursday.可知答案错误。

(4)根据文中的倒数第二三句话I read books and watch TV on Saturdays. I play computer games on Sundays.可知答案正确。

(5)根据文中的最后一句话I love weekends.可知答案正确。

10.【答案】(1)0
(2)0
(3)1
(4)0
(5)1  

【考点】阅读理解   

【解析】【分析】短文描述了作者辛蒂一个十岁的女学生,她又高又胖,她有两个好朋友,西莉亚又高又瘦,她害羞又有趣,蒂娜留着短发,她乐于助人,刘老师是语文老师,既聪明又漂亮,大家都喜欢她的语文课。
(1)根据所给的短文,My name is Cindy. I am a girl. I am ten years old. 我叫辛蒂。我是一个女孩。我十岁。可知辛蒂十岁,故答案为错误。
(2)根据所给的短文,I have two good friends. 我有两个好朋友。可知辛蒂有两个好朋友,故答案为错误。
(3)根据所给的短文,Celia is tall and thin. 西莉亚又高又瘦。可知西莉亚又高又瘦,故答案为正确。
(4)根据所给的短文,Tina has short hair.蒂娜留着短发。可知蒂娜留着短发,故答案为错误。
(5)根据所给的短文,Miss Liu is our Chinese teacher. She is clever and beautiful. 刘老师是我们的语文老师。她既聪明又漂亮。可知刘老师既聪明又漂亮,故答案为正确。

【点评】本题考查了阅读理解,先翻译短文,然后根据短文内容,判断句子是否正确。


注:需打印的家长,请自行将内容复制到word里进行打印!(转载请注明出处<深圳学校网>,文章来源:https://www.szxuexiao.com/Examination/html/5824.html)

最新试卷
热门试卷
(C) 2006-2021 如意了教育 考试试卷